Actueel

Itris naar TSS

05-10-2016. Enkele maanden na de overname van NCCW heeft Total Specific Solutions haar marktpositie in de softwaremarkt voor woningcorporaties krachtig uitgebreid door concurrent Itris uit Nieuwegein over te nemen. De Itris directeuren/aandeelhouders Ad van der Leeden, Rob van der Salm en Pim Kamstra en mede aandeelhouder Bob Jansen namen de onderneming in juli 2014 over van de oprichters. Nu, ruim twee jaar later, neemt TSS hun aandelen over.

 

CSI

TSS werd zelf eind 2013 overgenomen door het Canadese Constellation Software Inc. ofwel CSI. Onder leiding van Mark Leonard is CSI uitgegroeid tot lieveling van de Canadese beurs. Ongeveer 150 softwarebedrijven wereldwijd maken deel uit van CSI. Gemiddeld genomen softwarebedrijven met bijna 50 medewerkers. De twee grootste werkmaatschappijen van TSS waren PinkRoccade Local Government en PinkRoccade Healthcare (naast Pharma partners), die na de overname door CSI werden opgesplitst in respectievelijk vijf en vier autonome business units.

 

TSS

TSS heeft sedert de overname door CSI niet stilgezeten. De grote werkmaatschappijen werden opgeknipt in kleinere business units en vervolgens werden in de afgelopen twee jaar de volgende softwarebedrijven overgenomen: ACA in de fashion retail, Dirict, Quantaris en van Brug in de legal sector, NCCW en nu Itris in de woningbeheer markt. En tussendoor ook nog Kred’it, Stadsbeheer en Vicrea in de markt voor lokale overheid.

 

Mergers & Acquisitions

Ramon Zanders is binnen de raad van bestuur van TSS verantwoordelijk voor Mergers & Acquisitions en kan daarbij beschikken over zes gespecialiseerde medewerkers. Die zes mensen gaan waarschijnlijk niet op hun handen zitten na de overname van Itris. Daarom is de verwachting gerechtvaardigd dat TSS in de komende jaren nog regelmatig een softwarebedrijf overneemt dat is gespecialiseerd in een bepaalde sector en daar een stevige marktpositie inneemt. De lokale overheid, de zorgsector, de legal sector en de woning sector zijn duidelijk de meest strategische marktsegmenten. Maar de overname van ACA duidt ook op groeidoelstellingen in de retail sector.

 

Marketing en verkoop

CSI en TSS timmeren zelf nauwelijks aan de weg. Marketing en verkoop is de taak van elk van de ongeveer 150 zelfstandige bedrijfsonderdelen die allemaal zelf verantwoordelijk zijn voor de strategie en het beleid. De directeuren van de zelfstandige onderdelen genieten een grote vrijheid onder voorwaarde dat ze wel iedere maand, ieder kwartaal en ieder jaar aan de KPI normen voldoen.  CSI heeft een aantal Kritische Performance Indicatoren ontwikkeld waar elk bedrijfsonderdeel op wordt afgerekend.

 

Tariefstijging

Een van die KPI’s, waarschijnlijk de meest belangrijke, betreft de groei van vaste software inkomsten zoals onderhoudscontracten, huur en andere abonnementsvormen. Die groei kan een bedrijfsonderdeel bewerkstelligen door nieuwe klanten te verwerven, meer modules te verkopen aan bestaande klanten, of door een stijging van de tarieven. De bedrijfsonderdelen die vielen onder PinkRoccade Local Government realiseerden de doelstellingen in 2014 via een aanzienlijke tariefstijging. Twee jaar later volgt het onderdeel Vicrea dit voorbeeld. Dat wil echter niet zeggen dat CSI of TSS dergelijke tariefstijgingen voorschrijven. Dat is een eigen keuze van de lokale directie. Waarschijnlijk kiest een directeur daar voor als het bedrijfsonderdeel er niet in slaagt om voldoende nieuwe klanten af te snoepen van de concurrentie en/of te weinig nieuwe modules met aantrekkingskracht heeft kunnen ontwikkelen.

 

Commentaar ITEM-C:

Itris was volgens insiders de uitdager van NCCW.Terug naar de vorige pagina
FacebookTwitterLinkedInOverige berichten

Actueel

Itris naar TSS
05-10-2016. Enkele maanden na de overname van NCCW heeft Total Spec... lees meer

Vicrea naar PinkRoccade
06-06-2016. Vicrea, leverancier van BAG en GEO software, is overgen... lees meer

Omzet Centric in 2016 gedaald, winst ...
06-06-2016. Het informaticabedrijf Centric van aandeelhouder Sander... lees meer

Contactgegevens

ITEM-C
Wommelgemhof 11
4826 GV Breda
076 - 542 522 3
06 - 83 177 041
TwitterLinkedIn