Actueel

Roxit overgenomen door Main Capital

Roxit01.07.2015. Main Capital heeft een meerderheidsbelang verworven in Roxit, een in 2007 opgericht Nederlands software bedrijf dat oplossingen levert op het gebied van vergunning, toezicht en handhaving, ruimtelijke ordening en zaakgericht werken (het voormalige Differs). Het omvangrijke klantenbestand van Roxit bestaat voornamelijk uit Nederlandse lokale overheden variërend van gemeenten en regionale uitvoeringsdiensten (RUD’s) tot waterschappen en provinciale overheden. Roxit opereert met 90 medewerkers vanuit haar kantoren in Zwolle, Arnhem en Zoetermeer. Rob Steneker en Rob van Tiel blijven samen de directie van Roxit voeren. Of oprichter René Eilander betrokken blijft is niet bekend.

 

Main Capital is een Private Equity investeerder met een exclusieve focus op de software sector. Main Capital beheert momenteel drie Private Equity fondsen met ca. EUR 100 miljoen vermogen onder beheer. Sinds de oprichting in 2003 heeft Main Capital een groot netwerk in de software industrie opgebouwd. Main Capital beoogt softwarebedrijven in een hogere league te brengen qua marktpositie, business model en omvang. Vervolgens wordt samen met de founders en/of het management een aantrekkelijke exit nagestreefd. Vaak via verkoop aan een ander investeringsfonds. In de huidige portefeuille van Main Capital bevinden zich softwarebedrijven als Sharewire, SecondFloor, EuroSystems, Sofon, Connexys, Regas, ChainPoint, RVC, TPSC en nu dus ook Roxit dat in omvang de grootste deelneming van Main Capital is. Verder nog OnGuard (debiteuren software) dat net als Roxit een sterke positie heeft bij Nederlandse gemeenten.

 

Commentaar ITEM-C:

De software sector is aantrekkelijk voor private equity fondsen als Main Capital omdat een groot deel van de omzet een jaarlijks repeterend karakter heeft en zich doorgaans contractueel makkelijk laat verhogen. Maar ook omdat klanten die deze software gebruiken niet snel overstappen naar een andere leverancier, want zo’n overstap is doorgaans behoorlijk kostbaar en vergt veel energie van de gebruikersorganisatie.

 

Zo’n overname is meestal aantrekkelijk voor zowel de oude als de nieuwe aandeelhouders. Voor de andere stakeholders (klanten en medewerkers) veel minder, want de omzet (tarieven) moet omhoog en de kosten (salarissom) naar beneden zodat het bedrijf snel in waarde stijgt. Voor investeerders als pensioenfondsen is het beleggen in private equity vaak aantrekkelijk. Het programma “Zwarte zwanen” maakte onlangs duidelijk dat die financiële aantrekkelijkheid op gespannen voet staat met sociaal maatschappelijke belangen van de ondernemingen waaruit zo’n fonds haar winsten wil behalen.Terug naar de vorige pagina
FacebookTwitterLinkedInOverige berichten

Actueel

Itris naar TSS
05-10-2016. Enkele maanden na de overname van NCCW heeft Total Spec... lees meer

Vicrea naar PinkRoccade
06-06-2016. Vicrea, leverancier van BAG en GEO software, is overgen... lees meer

Omzet Centric in 2016 gedaald, winst ...
06-06-2016. Het informaticabedrijf Centric van aandeelhouder Sander... lees meer

Contactgegevens

ITEM-C
Wommelgemhof 11
4826 GV Breda
076 - 542 522 3
06 - 83 177 041
TwitterLinkedIn