Weblog

408 Gemeenten en een gemeenschappelijke website

Onder de titel  ‘Samenwerking: we laten nog teveel liggen!’ schreef burgemeester Melis van de Groep van de gemeente Bunschoten-Spakenburg onlangs een interessante blog op de website van KING. Het volgende citaat vormt de kern van zijn betoog: ‘Ondanks dit grote deel aan standaardinformatie vinden wij met z`n allen het websitewiel elke keer weer uit. Dat kost ons in Bunschoten, los van salariskosten, meer dan 30.000 euro per jaar (1,50 euro per inwoner). Omgerekend naar alle Nederlandse gemeenten is dat circa 25 miljoen euro per jaar, maar de werkelijke kosten liggen vast veel hoger. Een goede samenwerking tussen gemeenten, bijvoorbeeld door één portal te hanteren, biedt te veel voordelen om te laten liggen.’

Als belasting betalend burger spreekt zijn betoog mij natuurlijk aan. Maar vanuit mijn ervaring met softwaresystemen kan ik de neiging tot het plaatsen van enkele vraagtekens toch niet onderdrukken.

Technische haalbaarheid
Ten eerste de vraag of het idee van de burgemeester technisch haalbaar is. Alle gemeenten dezelfde software voor de portal (website en het bijbehorende content management), kan dat? Als ik de marktaandelen van SIM Groep of Green Valley bestudeer moet dat kunnen. Immers als meer dan 100 gemeenten met het softwarepakket van één leverancier kunnen werken zouden de andere 300 daar toch ook mee uit de voeten moeten kunnen. Dus technisch haalbaar, maar is het economisch wenselijk als alle gemeenten met de software van slechts één leverancier gaan werken? Dan is er geen concurrentie meer. Zonder concurrentie gaan doorgaans de prijzen stijgen en daar zitten we niet op te wachten. Dus technisch haalbaar maar economisch misschien toch niet zo’n goed idee.

Functionele haalbaarheid
Vervolgens de vraag of het idee van Melis van de Groep functioneel haalbaar is. Op
het eerste gezicht is dat geen issue want alle gemeenten hebben immers nagenoeg hetzelfde takenpakket. In een eerdere blog (22 juli) constateer ik echter dat gemeenten qua takenpakket steeds meer van elkaar gaan verschillen sinds steeds meer taken worden overgeheveld naar een samenwerkingsverband. Hoe groter de lappendeken van gemeentelijke samenwerkingsverbanden hoe lastiger uitvoerbaar het idee uit de blog van de burgemeester wordt.

Operationele haalbaarheid
Tenslotte de vraag of het idee uit onze fraaie vissersdorpengemeente operationeel
haalbaar is. Natuurlijk is de ontwikkeling van één portal ten behoeve van iedere burger uit elke gemeente haalbaar. Echter de ontwikkeling van één portal voor alle cliënten van het UWV zou ook haalbaar moeten zijn en de ontwikkeling van de nieuwe mGBA kern zou ook geen problemen mogen opleveren. Met de publiciteit over gigantische ICT verspillingen bij dergelijke overheidsprojecten in mijn achterhoofd heb ik grote twijfels over de operationele haalbaarheid van één portal voor alle gemeenten.

Politieke haalbaarheid
Per saldo ben ik niet erg enthousiast over de oproep van burgemeester Van De Groep omdat ik gerede twijfel heb bij de functionele en operationele haalbaarheid en bij de economische gevolgen van de technische haalbaarheid. Toch denk ik dat zijn oproep niet zal verstommen vanwege de politieke haalbaarheid. Die is groot zo lang politieke partijen denken dat schaalvergroting de Haarlemmer olie is voor decentrale uitvoeringsvraagstukken op ICT gebied en blind blijven voor de fiasco’s die daaruit bij herhaling zijn voortgekomen.

Blog verschenen op de inGovernment website (voorheen Proces & Document).

Terug naar de vorige pagina
FacebookTwitterLinkedInOverige berichten

Actueel

Itris naar TSS
05-10-2016. Enkele maanden na de overname van NCCW heeft Total Spec... lees meer

Vicrea naar PinkRoccade
06-06-2016. Vicrea, leverancier van BAG en GEO software, is overgen... lees meer

Omzet Centric in 2016 gedaald, winst ...
06-06-2016. Het informaticabedrijf Centric van aandeelhouder Sander... lees meer

Contactgegevens

ITEM-C
Wommelgemhof 11
4826 GV Breda
076 - 542 522 3
06 - 83 177 041
TwitterLinkedIn